Wednesday, July 20, 2011

tempoh 6 bulan pertama penyusuan semakin hampir

salam semua....kenapa ye sejak akhir2 ni malas sungguh la nak meng update diari kesayangan ku ini....hahaha tapi sekali dah update asyik berupdate je la pulak...

berbalik kepada tajuk entry di atas, ye lagi dua minggu misi untuk fully breastfeed my lil' auni hampir berjaya...eceh baru nak masuk 6 bulan pun kecoh ar....ye rupa-rupanya bukan senang ye kawan-kawan nak sampai ke tahap ni...lagi-lagi la kita yang berkerja ni...hati kene kental, iman pun kene kuat gak...masih jauh lagi perjalanan untuk sampai ke dua tahun...InsyaAllah...macam orang lain, nak bagi fully bf untuk anak mesti banyak cabaran2 nye...

kengkadang orang tanya, susu masih ada lagi ke?ye sebenarnye susu tu takkan kering kalau kene caranya, yang penting pam/direct bf...so kawan2 ofis harap maklum la ye kalau pintu bilik aku tetiba tutup! hahaha tp x lama pun kan....hehehe....pastu ade plak yang cakap, hai badan kurus tu ade ke susu?masalahnye org gemuk je ke yang Allah bagi mak-mak ni bg susu kt anak dia kan...hai tak faham betul...takpelah kan yang penting kita tahu apa yang terbaik untuk anak kita

macam aku lagila stok susu pun tak banyak mana...tak macam org lain yang stok ebm mereka sgt meriah!!!ooohhh jeles nye...nasib la auni pun tak kuat sgt menyusu kan...tapi bekalan masih lagi mencukupi...sehari bwk 10 oz pun kadang2 tak habis tau...tapi kadang2 susu tak cukup plak...hai tak menentu sungguh la anak dara aku sorang ni...macam minggu lepas, ntah kenapa tetiba dia melalak2 tak nak hisap susu...asal sua je dia melalak....hai stress jugak la...jenuh pujuk ngan zikir kuat2 nak kasi dia menyusu...tapi mujur la tak lama...aku pun nak nangis sama bila dia taknak menyusu...tapi tu la, mmg kita kene kuat gak...

setakat ni aku xde lagi ambik mana2 suplement...hai ntah bila nk belinye kan...tapi setakat ni kalau pam hasilnya masih sama...cuma aku banyak minum air masak, milo, soya ngan ambik habbatus sauda...dah nak puasa ni nak try la jugak beli Energizing Soy Protein, produk dari shaklee...produk shaklee mmg banyak membantu untuk ibu2 menyusu ni...ko sedia duit je la....sapa mampu boleh beli ye...untuk anak kita jugak...

so inilah budak yang mata makin booolat sbb minum susu mama, badan plak maintain kecik kedemik...tapi alhamdulillah aktif dan sihat...

****sok aku start cuti dua hari...khamis nak bawak auni g klinik...ingat nak sunatkan dia sekali...pastu x yah anta dia g taska...zayyan je anto... sian plak ke dia kan...hari jumaat aku hantar dua2 sekali....hahaha mau berehat sepuas2nye...upppsss baju dua bakul x lipat sedang menunggu ye...huwaaa!!!!

10 comments:

Anamarza said...

dah nak masuk 6 bulan dah ya, biasa la cakap2 org sekeliling tu buat tak dgr je, yg penting kita tahu apa yg kita buat

kawan suliea said...

suliea, lepas angkat baju, teruslah lipat, baru tak terkumpul dalam bakul..

kawan kabut said...

dalam gambaq tu, co perati kat belakang tu, ada budak kecik tengah bizi membuat kerja, sehinggakan org ambek gambor pon tak perasan hahahahaahahaha

kawan sekampong said...

tutup pintu perkara biasa, nasib baik ada pintu, kalau tadak pintu lagi naya.

Tuhan Maha Kaya, org africa yang lagi kurus pon Tuhan akan adakan susu dalam badan dia. Itulah, dunia...

SSulieana said...

anamarza:betul tu...orang2 sekeliling ni la yg boleh membantutkan misi kita sbnnrnye...

kawan:masalahnye bukan saya yang angkt baju...basuh pun org lain, tau2 dah menimbun bakul...hahaha...biasalah nk melipat mmg mals giler
betul, tu sbb nye diorang kuat lari...susu ibu bg tulang kuat!

Seri Nuang Shah Alam said...

oooooooooooooooooooooooo maksudnya kena salahkan zaidi nie... dia basuh tapi dia maleh lipat nie.....

kena buat House Rule nie.

Mrs Nageb said...

Alhamdulillah..kuatkan mental kira....biar lah org nak kate ae pun :)

Kawan Som Jer Jer said...

Piat aje telinga zaidi tu.. ahaksss..

peminat XPDC sejak dulu said...

jangan la itu macam,

MommyAqil said...

wahh bagusnya sue..fully bf..untung auni kan..haihh..lagi tak sabar nak ade ank kedua nk fully bf jugak cam sue..hari tu just sempat 6bln fully bf n 14 bulan bg bf pastu mcm2 maslah..mgkin teknik salah..lepas ni tak nak salah dah..huhuh..

Sue pakai pam ape ye?