Wednesday, March 14, 2012

aduhai...tiba-tiba aku mengidam nak makan lauk ni

sedapnye sedapnye....lauk apa la yg aku teringin sangat nak makan agaknye ye...hehehe...lauk ni sebenarnye makanan tradisi orang Jawa, iaitu sambal tahun...aku x pasti semua keturunan jawa tahu atau tidak masakan ni, yang pasti Jawa area bagan datoh, sabak bernam, sekinchan dan sg. besar mesti tahu lauk ni...lain-lain tempat aku tak pasti pulak...tapi sekarang orang bukan jawa pun dah pandai makan lauk ni...ye la kalau dah ko kawin ngan orang jawa terpaksa la ko kenal lauk tu dan kena la rasa jugak dan mesti akan terpikat dengan kepedasan rasanya tu...hehehe...bahan utama dia ialah, cili yang banyak, kerang, lengkuas, ikan bilis, bawang, santan, taucu...dan kalau nak tambah bahan lain boleh seperti sotong, pedal ataupuuuunnnnn kulit lembuuuu....ye sedap wei...tapi sebenarnya aku pun baru je pandai makan kulit lembu tu...ala kenyal2 macam makan sotong kembang tu...

tapi yang aku idam2 sangat adalah sambal tahun yang mak aku masak...huhuhu...sedap sangat...aku pernah try buat sekali tapi tak berapa menjadi...nak yang mak masak jugak kan...mengades betul...ermmm ntah bila nak balik kampung...





pinjam gambar dr pkcik google....nilah rupa sambal tahun...ermmm lapar la pulak...

3 comments:

the legend said...

ooooooooooooooooo sebelum ni tak pernah makan kulit lembu la ye?
hahahahahahaha

bila dah makan kulit lembu, baru tau sedap tak sedap rasanya... itu lah best.

sambal so'un, sambai goreng tu semua faveret tu... boh dalam ambeng...

hang try la buat sendiri:

Bahan-bahan ( untuk 5 orang makan. )

* Bahan a:
* 500g kulit lembu yang telah direbus dan dipotong nipis
* 1/2 cawan cili padi kampung
* 2 cawan lengkuas muda dihiris nipis
* 1 keping asam keping
* 3 cawan air
* garam dan serbuk perasa
* Bahan b (kisar)
* 1/2 cawan udang kering
* 10 ulas bawang merah
* 4 ulas bawang putih
* Bahan c
* santan pekat dari 1 biji kelapa

Cara-cara

1. Rebus bahan-bahan a dan b sehingga lengkuas lembut.
2. Masukkan santan kelapa, kecilkan api, kacau selalu sehigga mendidih.
3. Rasa asam garamnya, bolehlah dihidangkan.
4. Klik untuk isi cara-cara di sini

SSulieana said...

dah try tapi x sesedap mak aku buat...pergh siap bg resepi...tambah satu lagi bahan, taucu...mak buat x guna banyak bhn pon tp marvelles...lain tempat lain cara masaknye...

rizyanto said...

kena buat nanti nie, buleh bawak kat tempat keroje hang. pakat bawak nasik puteh...layan dengan kopi o.