Tuesday, December 4, 2012

Cerita Zayyan budak masham

Salam

dah lama dah tak cerita ceriti pasal anak bujangku Zayyan yang dah masuk 3 tahun 3 bln ni ....nak start dr mana pun tak tau lah...hehehe...ok lah cerita dulu kisah zayyan free diapers ye...memang aku akui agak lambat ajar zayyan untk free diapers ni...sebab apa sebab mak paknye malas, haha...start dia 3 tahun baru la nak ajar dia...Alhamdulillah tak susah untuk ajar dia...berapa kali terkucil tu biasa la kan...tapi sekarang siang memang dia dh tak pakai pampers dah, malam atau nak keluar jalan je pakai...mula2 dulu je masa dekat taska sekali dia terkucil...lepastu ok dah...tido siang masa dekat taska pun dh tak pakai pampers sebab cikgu dia akan suruh kencing dulu sebelum tido...tapi satu je aku perasan kalau time dia x pakai pampers xde plak dia nak membuang, bila dia pakai pampers otomatik dia membuang...hehe...ok settle satu bab...jimat pampers kan...

start tahun depan zayyan akan masuk sekolah/tadika...waaaaa dah besar dah anak aku...sebab tahun depan mengikut umur kan dia dah masuk empat tahun kan...macam tak percaya lagipun zayyan agak katik tp encem...hahaha nk jugak puji anak...ok persoalan zayyan akan sekolah tadika di mana? genius aulad? montessari ? little caliphs ?no no no...kami tahu tadika2 yang sy sebutkan tu memang tengah femes amos kan...teringin mmg teringin tapi byk pulak permasalahan nye nanti, dari segi kos, transport or daycare dia...since taska yang dia duduk sekarang ada sekali untuk tadika, so kami decide untuk dia teruskan je la kat situ, Tadika Seri Kiambang namanya...senang bagi kami x payah nak asing2 ngan adik...sekarang ni pun cikgu dia cakap zayyan dgn kawan2 sebaya dia dah belajar dah pun...hihi mesti comel nnti pakai baju sekolah kan...yuran nak masuk tadika ni pun dah RM 800++...x pe lah demi anak kan...doa dari kami sentiasa mengiringimu supaya dapat belajar dan mencari ilmu walau dimana jua kamu berada...amiiinnnn....

ok apa lagi nak cerita ye...dari segi perkembangan dan yang lain2 tu biasalah...mulut makin petah bercakapnya...suka menyakat adik pun iye jugak...kengkadang saja peluk2 mama kasik adik dia jeles...adik apa lagi...nangis guling2 la bila abang sakat dia...lagi satu peel dia sekarang, bila lepas mandi dia sendiri akan pilih baju...baju feveret sekarang ultraman ngan boboiboy...aduhai, agak stress jugak la...itu je la setakat ni...nanti kalau dia dah masuk sekolah aku update lain ye...hehe



2 comments:

~MommyAida~ said...

hehee..Zayyan sebijik cam Aqil la..dah la umur diorang sebaya kan..aqil pon bln 6 hr tu strt free diapers n skrg just nk tido je pakai tp slalu2 xkencing pn..huhuh..membuang pon satu hal..kena pakai pampers br selesa skit nk membuang..hihihi..skrg pon dh jimat beli pampers..persediaan nk dpt adik..kikiki..

Wahh zayyan nk p school dh ye..bestnya..Aqil, aida tunggu 5tahun la since dia pon tak pg nursery...so biarlah dia bermain2 dulu..huhuhu

Mak Uda said...

hensemnya zayyan..tahniah dah nak msk school..belajar pandai2 ye..