Tuesday, September 29, 2015

SHORT VACAY 3D2N : IMPIANA RESORT CHERATING, PAHANG

Assalamualaikum 
Baru harini nak update kisah percutian ku ke Cherating. Sebelum nak pilih hotel memang ambik masa agak lama nak pilih nak stay kat mana. setiap hotel ada review yang positif dan negatif. Google punya google ramai cakap Impiana best. So terus Booking Guna Expedia. Mudah sangat ye guna expedia, booking dulu baru bayar masa check in. Tapi sebelum datang call lah dulu hotel awal2 kang tetiba nama xde...so papehal double check dulu na. Date masa kami pergi ni 12-14 Sept 2015. 

First Time aku ngan Hubby datang area Kuantan ni, agak sesat lah jugak, tapi Alhamdulillah selamat juga sampai. Check in kat impiana awal pukul 2 p.m...kami gerak pagi tak igt pukul berapa so sampai tu ngam2 terus boleh check in...ok jom tengok gambar best ke tak best Impiana ni...





sebaik sampai ke cherating, dalam tengahari tu cari kedai makan tepi jalan...jumpa Restoran D'Cherating ni...Alhamdulillah lauk pauk kat sini semua sedap2 belaka...






Yeayyy akhirnya kami sampai jua ke Impiana Cherating...Ni area lobby ada kolam tapi x leh le mandi kolam tu ;)










Lobby Impiana



Rehat rehat jap sebelum kita masuk bilik





Zayyan ni tak sakit tengkuk ke lahai posing sampai camtu sekali








dah sampai  bilik tak sempat ambik gambar anak2 dah lompat katil...kami ambik bilik standard je...satu queen bad boleh la 4 beranak tidur...katil besar...tapi TV dia lahai kecik sangat







resort kat Malaysia biasala perabot mmg dh uzur...almari tu ada bau kuat yg sgt tak menyenangkan...rasa pening...hmmmm








View dari bili kami...phewwww laut terbentang luas




malam dinner makan simple2 je...cari kedai dekat2 je







roti planta mak kau hijau...sedap sangat roti ni...




Breakfast...makanan biasa2 je...byk pilihan jugak



lepas breakfast pergi keluar cari barang pastu singgah tengok penyu






penyu, zayyan ckp kura2...ish budak ni...lepas tgk penyu balik ke impiana mandi kolam la budak2 ni...dalam banyak2 gambar, gambar kat kolam satu pun takde...lupa bawak phone...aduhai...



pergi cherating tak lengkap kalau tak pergi warung aziz satar kemaman. nak juga rasa sedap ke...Alhamdulillah kedai bukak, dekat sangat kedai nya dari cherating.


inilah rupa satar nya...tapi pelik takde cili padi pun dlm dia...ermmm aku bukan penggemar satar sebenranya tapi memang sedap la...patut sampai beratur...Otak-otak dia aku tak suka sebab mcm ada isi ikan tu...isi pun secoet je...lupa nak snap gambar...sepanjang jalan mmg ramai gerai jual satar ni, dah kedai ni femes harus lah terjah, entah2 ada lagi kedai yg sedap....hiks



abcd utk zayyan dan auni...share tapi tak habis pun...




ikan dan sotong tepung pun ada



petang turun pantai pulak, pantai dia tak sesuai untuk mandi manda...ombak sangat2 kuat...takuttt




;)







sebelum naik kita basuh kaki dulu ye anak2...ala-ala zaman dahulu kala




Itu sajalah cerita kami, ingat sebelum check out nk bagi anak2 mandi kolam dulu seround, tp zayyan dah batuk2 agaknya byk telan air kolam kot...so pagi2 terus check out...boleh sampai awal, abah decide nk breakfast kat luar, cari gerai nasi dagang area kemaman ...wah sedap sangat, x jumpa la kat k.l nasi dagang sedap mcm tu...dah habis makan baru snap gambar...hahaha...



pinjam gambar kolam en.google
So far ok la bercuti kat cherating...next trip kita cari tempat lain pulak lah...eheheh...InshaAllah kalau ada rezeki kita datang lagi



5 comments:

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Sulieee..cantiknya tempat tu..aida pun teringin nak g holiday kat cherating..tapi tak kesampaian lagi..huhuhu..hr tu dh nak book dah hotel ni..sbb review mcam best..hihi..tapi tak best sgt eh..sbb aida ni allergic dgn perabot lama..ahahahha..nanti aida review kedai makan ikan bakar sedap ye..

the legend said...

wah, jalan jauh nampaknya Kisah Sulie ni.. syoknya pi jalan ke Pantai Timoor. Cherating tu beb. tepi laut mengadap Laut China Selatan. belah-belah sana memang best laut dia.

Aku pi dulu tahoon 2006 kat Teluk Chempedak tu dan Kuala Gandah (tempat pemeliharaan gajah dalam hutan) dan sebelum tu tahun 2003 ke Kuantan dan Terengganu. Makan satar kat Kuantan. Makan nasi dagang di Wakaf Tapai. Jalan ke Tasik Kenyir. Nasi bot Seberang Takir. Lepak Pasar Payang.

Ainul Mustafa said...

saya suka p warung aziz satar tu. hr tu makan ketam. besar & sedap

Unknown said...

Sy ex staff impiana cherating..impiana da ttp untk ubahsuai..so,,ape kata try legend cherating..resort ni merupakn pesaing impiana..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Canti tempat ni. Seronok jika bercuti di cherating.