Tuesday, June 4, 2013

Family Planning bersama Maajun Anggun Bistari

Assalamualaikum

Kali ni nak mengkesahkan pasal masalah orang perempuan ye...sejak lepas bersalinkan auni, aku terus ambik family planning, sebab nya takut ter'accident' lagi...so terus decide ambik injection iaitu depo-provera...inject 3 bulan sekali...so setiap 3 bulan aku kena serah bon*ot aku kat doktor...

sakit nya boleh tahan gak la...doktor baru letak jarum tak tekan lagi dah tergedik terasa sakitnya...kes ambik injection sebab aku malas nk telan ubat hari2...memang aku tau kesan ambik depo-provera ni hormon jadi x stabil dan Cik P akan jadi tak teratur. 

Ok la kalau Cik P kejap datang kejap x datang kan...masalahnya dengan aku ni Cik P langssuuuunggggg tak muncul2 selama 2 tahun lebih dah...sejak 2, 3 bulan lepas pulak masalah jerawat beso2 sakit giler selalu tumbuh kat dagu...tak pernah surut, baik satu, dua tiga tumbuh lagi jerawat, x berkesudahan nampaknya...sakett ok...orang kata jerawat tumbuh kat dagu ni berkaitan dengan hormon kita...

Rasa tak boleh jadi ni, mungkin berakhirlah jodoh aku dengan Depo-Provera ni...apa yang lagi menakutkan, aku ada terbaca satu artikel kat internet, bahaya kalau period tak datang lama...boleh menyebabkan masalah dalaman contoh Fibroid or Cyst....ehhhh takot la pulak...mintak jauh la kan...so Muktamad aku nak stop injection ni...


Family Planning yang aku nak tukar ni lebih kepada tradisional punya...korang pernah dengar tak MAAJUN ANGGUN BISTARI...aku tau Maajun pernah la dengar kan...ye aku baru tau kewujudan benda ni...macam menarik je...macam2 jugak khasiat dia...aturan makan untuk jarakkan kehamilan sama macam pil perancang lain...haish mintak2 aku boleh disiplin kan...sesiapa yang cuba untuk dapat zuriat pun boleh cuba MAB...beli online dan dah sampai pun semalam...




Khasiat MAB

*Merancang Keluarga
*Merawat keputihan
*Awet muda
*Memelihara peranakan
*Membuang darah kotor melalui period
*Menambah tenaga
*Teraturkan period
*Mencantikkan kulit/menegangkan payudara
*Mengawal berat badan
*Melawaskan buang air besar                     
*Memulihkan/melambatkan monopaus
*Menstabilkan hormon wanita
*Melancarkan peredaran darah
*Mengawal kolestrol dalam darah 
*Ikhtiar utk mendapatkan zuriat
 
Ok baru esok nak start makan...Insha Allah kalau ok nnti aku review lain ye...

2 comments:

eMMe said...

Ok Sulie, try dulu... mujarab bgtau la kat Me.. Me pun tak mo cucuk kt bont*t... makan pil pun kalo boleh taknak, so rancang sendiri la... risau gak, kalo teraccident kan...

~MommyAida~ said...

hihihi..nanti bg review ye Sulie..aida tak pakai pape planning pon..plan sendiri..sbb takut nak amik ubat perancang ni sbb takut gemuk..lepas tu nak suntik bagai ni mmg idokla..hihihi...tapi lama jugak Cik P tak datang kan..kena refer doktor tak kalo lama sangat cmtu?