Thursday, August 11, 2011

entry luahan perahsaan:@ taska


salam...pagi2 lagi rase macam tak best je...dah lama dah benda ni terpendam dalam hati...aku kan tak suke kecoh2 nak citer keburukan especially pasal taska anak aku...dah la depa yang jaga anak kita kan...tapi kali ni aku macam dah x sedap hati je anta anak kat taska tu...

Kisahnye apa yang aku perasaan sejak akhir2 ni kat taska tu macam dh kekurangan pengasuh...budak2 kat taska tu dah la ramai...ye la mana taknye taska tu tutup pukul 9 malam...mana ade taska tutup sampai lewat macam tu kan...taska lain biasanye lepas pukul 7 je dh kene o.t kan...ada la sorang dua pengasuh yang sejak dari zayyan lagi masih setia keje kat taska tu...yang lain2 aku tengok 2,3 minggu dah xde pengasuh tu...dah berenti...mostly pengasuh kat situ indon ye...ade la sorang tu yg masih setia org tempatan kita...aku rase faktor gaji yang buatkan pengasuh ni lari...ingat lagi pengasuh yang jaga zayyan dulu pernah cerita yang gaji diorang lambat sangat diorang bayar, pastu dia cakap kalau gaji tak de jugak dia nak berenti...tup tup tak lama tu mmg dia berenti...dah la masa tu zayyan sangat manja ngan pengasuh tu...sedih sangat tau2 dia dh x keje kat taska tu...haish macam mana la orang melayu ni buat bisnes kan...kebajikan pekerja tu tak diutamakan langsung!!!

Minggu lepas lagi teruk...hantar diorang kat taska dh dekat2 pukul 7.30, tapi ada sorang je pengasuh yang ade...kesian tgk dia masa tu...mana nk handle budak2 yang melalak lagi, baby lagi...pastu kereta parent dh berderet2 sampai anta anak masing2...budak2 masa tu menangis depan pintu termasuk la si zayyan tu...pastu dia dok turun naik hantar baby...baby kan dok kat tingkat atas...makcik yang jaga baby mmg tiap2 hari dia sampai lewat sikit...disebabkan dia sorang je masa tu, boleh dia cakap dia suruh budak yg dh besar sikit tolong tengokkan baby2...besar mana budak yang disuruh tu aku pun x tau...

zaidi tak puas hati dengan keadaan tu..call la owner taska tu...macam buat complain la...napa jadi mcm tu kan...esok2 nye ok la...tapi yang aku perasan ade sorang pengasuh tu muka dia masam gila...selalu tak macam tu pun, ke sebab zaidi buat complain or pasal gaji ko lambat...macam pagi td dia sampai aku pun sampai...aku dokong la si zayyan, boleh dia buat tak tau je ngan muka ketat dia...aku la yang hantar zayyan sampai ke depan pintu...B***h!!!!masyaallah aku puasa....hehehe geram!!!katanye penyelia tp kul 7.30 baru sampai....kalau sebab zaidi complain pastu dia kene marah ngan boss dia aku tak tau la kan...tapi kitorang tak pernah nak complain pasal kejadian yang zayyan jatuh sampai luka yang sangat teruk kat kepala dia tu...kalau ikutkan itu lagi kes berat tau!boleh je terus buat aduan kat JKM...wah poyo aku...haha betul la bukan nak ungkit la kan!huh lantak korang la janji anak aku selamat dok kat taska tu...

pastu dalam dua hari ni...makcik yang jaga auni takde plak...sepanjang dekat 2 tahun kat taska tu yang aku tau makcik yang jaga baby tu pun masih setia keje kat situ...sejak dari zayyan baby lagi dia yang jaga...alih2 dua hari ni orang lain yang jaga...semalam ambik auni sampai2 rumah suara dia serak!dia bukan batu pun...tak tau la plak kalau dia menangis lama sangat kat taska tu...selama makcik tu jaga xde plak macam tu...dh la semalam masa balik tengok2 botol BM auni kurang satu, pastu tutup botol sapa ntah ade sesat dalam cooler bag tu...pastu boleh ambik auni petang tu dia tak pakai stokin, sebabnye mmg selalu aku bawakkan sepasang je stokin untuk dia, bukan kotor pun stokin, mmg aku still pakaikan auni stokin ye...haish sabo je la aku...mintak2 makcik tu harini ade untuk jaga auni...aku tak yakin org lain jaga selain dia...
wah! rase dh mengah plak aku nulis ni...itu lah luahan hati aku pasal taska ni...Ya Allah lindungilah anak2 kami semua...Kami hanya mampu berdoa dan berserah pada mu Ya Allah!!!!

3 comments:

org kita said...

Suliea,

1. Adat org buka TASKA

2. Chabaran bagi ibu bapa muda

3. Cabaran dan tekanan untuk pekerja taska

4. Tekanan untuk mak bapak...

5. Suliea geram rupanya, patutlah dok ja, tak berdiri.

panjang betul cerpen kali nie.

MommyAqil said...

Tula kan sue..hal taska ni mmg takkan pernah habis..kita tetap akn rasa tak secure n rasanya taska sue ni mcm ada masalah dalaman n aida rasa sue cm terpaksa tukar taska so that takkan ade masalah lain/besar di kemudian hari..cuba bincang gn suami tgk cmner..hal ank2 kita kan..kita risau je..

mazuin hamzah said...

mengah merupakan satu keadaan di mana manusia akan bernafas dalam keadaan tercungap-cungap dan buleh membawa kepada pitam..

hati-hati du bulan posa nie.