Friday, August 19, 2011

penyusuan di bulan ramadhan & persiapan raya

salam...ermmm dh dekat raya ni makin sunyi plak blog aku ni kan...hahaha nak wat camno tuan punye blog sungguh la malas nak bercheghiterrr....maklumlah pose2 ni kang kering plak tekak...alasan la tu...hihi...

first nak cerita pasal macamana penyusuanku untuk si kecik auni tu sepanjang dalam bulan ramadhan ni...alhamdulillah, sepanjang 19 hari puase ni langsung xde masalah pasal susu x cukup ke, susu merudum ke...hasil perahan tetap sama macam sebelum bulan puase...biasa la ada hari kurang 2 oz, ada hari plak lebih 1 or 2 oz...rezeki adik auni kan...sekarang bawak bekal untuk auni masih 4 x 3oz...pasal makan plak macam biasa je...cumenye time sahur tu nak kene telan air masak banyak2 tu yang tak tahan...sampai perut rase kembung ngan rase nk muntah pun ade...tapi nak tak nak kene gak la telan kan...demi anak!

gambar hasil perahan utk sesi pagi tadi...
ok lah...ni nak cerita pasal raya raya raya!!!!hohoho dah x sabar rasenye...hehehe macam budak2 plak...tapi-tapi tahun ni raya kat kedah...sepatutnye tahun ni giliran raya kat umah aku, xpe kasi can sama itu orang kedah k!Insyaallah balik kedah hari ahad...sempat la berbuka puase di kedah 2 hari...ade orang tu dh rindu sebab dh lama tak bukak puasa kat kg halamannya...

huh, tinggal minggu ni ngan minggu depan je pun nak prepare beli barang raya...minggu ni dh tak boleh plak, sebab balik kg perak...yeay dapat gak berbuka dengan mak...tak sabar!!!ha tp yang bestnye isnin depan aku dah last kerja...pastu dh start cuti sampai raya...6 hari cuti hokeyyyy....jgn jelessss!!!boleh la time tu nk to up beli baju raya tuk budak2 tu....sekarang baru ade sorang sepasang je termasuk abah dia...mak nye plak dh ade 3 pasang!  bolehhh...hahahaha...xpe la nnti mama beli jugak untuk korang...lagi2 yang anak dara ku sorang tu...haish lagi rambang mata nak milih baju gegirl ni kan... lagi best si anak dara tu dh dapat sepasang gelang emas...hihi comel sgt dia pakai...x sabar nak pakaikan dia masa raya...hehehe...TQ kat abah juga!!!

tema raya kami tahun ni adalah kaler pepel ye...tu pun punye susah nak cari baju abah ngan zayyan...abah plak nak baju melayu jenis teluk belanga...tak banyak jual yang jenis teluk belanga ni...tapi dapat jugak la cari, memula cari abah nye dulu bila dh dapat nak cari baju zayyan yang sama kaler ngan abah plak xde...last2 dapat jugak la kaler yang dekat2 nk sama ngan abah...yang kelakarnye bila baju tu dh try kat zayyan bleh pulak ketat kat kepala...budak tu kepala beso...haih mcm mana la nak alter tang kepala tu ye...errrmmm tu jela nak cerite...pening gak la sbb byk lg x beli utk raya ni kan...

8 comments:

Mrs Nageb said...

Alhamdulillah lah kan...susu ok sajer...macam i merudumuuu...huhuhuhu

Silly Love Song (1976) said...

uuuuuiiii meriahnya sulieana nak beraya. suliea, tulih tangan ja, tekak tak jalan pon.

syoknya kaler purple tahun nie.

aku pileh hitam sebagai menghormati pemergian Tg Pagar ke Singapore.

No more Malaysian Land in Singapore. hehehehe...

syoknya lama cuti balek kedah, hang pi sana, hang jaga na...

Amiizaa2001 said...

alhamdullilah byk susu :):)

amien7 said...

Tahon ni aku sekeluarga pakai kaler maroon sempena memperingati kumpulan yg aku tk berapa minat, maroon 5.

syoknya sulie bercuti kat kedah. hang banyak cakap, kapla hang aku putaq...

air supply said...

hhahahaha... hang mai aloq setaq, kepala hang aku putaq..

aku plan nak beli baju koboi la, topi koboi dah ada.. kasut koboi dah ada...

RF Stainer said...

patutlah suliea jarang berjalan bulan posa nie, dia save tenaga untuk sampai ke petang hari.
hehehehehehehe

SSulieana said...

mrs nageb & k.mieja - Alhamdulillah rezeki di bulan puase dan juga rezeki anak kan...

kawan2 - cek raya kedah, dok senyap2 sudah...sebabnya bukan paham sangat pun depa cakap...hahaha

jamal said...

betui, tempat zaidi cakap tu lain sikit, sebab dia dah bukan aloq setaq...